Η μελισσοκομία, με έμφαση στον Ν. Λάρισας, τα προϊόντα της, μα και τα προβλήματα που προέκυψαν μετά το καταστροφικό πέρασμα των πλημμυρών του περασμένου έτους βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου Λάρισας.


«Το μέλι και τα προϊόντα του αποτελούν “διαβατήριο” για τις διεθνείς αγορές», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, με την Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρο, επόπτρια μελισσοκομίας του Κέντρου Μελισσοκομίας Λάρισας, να σχολιάζει με νόημα πως «αν δεν ήταν οι μέλισσες δε θα είμασταν εδώ», περιγράφοντας τη μέλισσα ως «τον κυρίαρχο επικονιαστή και τον μόνο που προστατεύεται», αν και όχι επαρκώς.


«Στο Σετσουάν της Κίνας η επικονίαση γίνεται πλέον με το χέρι, αφού ο άνθρωπος με τις επιλογές του οδήγησε σε εξόντωση των μελισσών», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας στον αντίποδα πως η Λάρισα πρωτοστατεί στην καλή επικοινωνία μεταξύ αγροτών και μελισσοκόμων για την προστασία του εντόμου κατά τη διάρκεια ψεκασμών.

Ο ρόλος και η προσφορά της μέλισσας, η ανάδειξη της βιοδραστικότητας των ελληνικών μελιών με ιδιαίτερη αναφορά στο μέλι Ολύμπου, τα προϊόντα της κυψέλης ως λειτουργικά τρόφιμα και φυσικά φάρμακα, η έρευνα ως μοχλός ανάπτυξης της Θεσσαλικής μελισσοκομίας αλλά και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα και οι προσπάθειες αποκατάστασης της μελισσοκομίας μετά από τις καταστροφές που έφεραν οι πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2023, τέθηκαν επί τάπητος, μέσα από εισηγήσεις και παρεμβάσεις μελισσοκόμων.


Η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων και τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Λάρισας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας και το Κέντρο Μελισσοκομίας Λάρισας, ενώ στο πλαίσιό της πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του «Χατζηγιάννειου» γευσιγνωσία μελιών.

Ε.Π.