Με παρέμβασή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας σημειώνει πως “οι διεκδικήσεις των αγροτών που είναι στο δρόμο πρέπει να διαβαστούν από όλους γιατί στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι σωστές”.
Αναλυτικά τα όσα υποστηρίζει ο κ. Κουρέτας:
Τέσσερα αγροτικά προϊόντα: το στάρι, το καλαμπόκι , το ρύζι και η σόγια αντιπροσωπεύουν σήμερα το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης τροφίμων. Οι εταιρείες που παράγουν τους σπόρους, τα λιπάσματα είναι λίγες και παρόλο που παράγεται περισσότερη τροφή , όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν αυξάνονται παγκόσμια.
Η απομάκρυνση από τις παραδοσιακές διατροφές των χωρών και η παγκοσμιοποιημένη σήμερα διατροφή των ελάχιστων προϊόντων, αφενός καταργεί κουλτούρες χιλιάδων ετών κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο όταν προσπαθείς να μην εκτιμάς την κουλτούρα του κάθε λαού και του προσφέρεις μια άλλη παγκοσμιοποιημένη και ξένη προς αυτόν. Αυτό μοιάζει πολύ με την κρίση του 2008 στις τράπεζες που είδαμε τι έφερε.
Η παγκόσμια διατροφή αλλάζει γρήγορα και ταυτόχρονα αποκαλύπτει πάλι αυτό που τονίζω από το 2006. Το μάρκετινγκ σήμερα αλλάζει αδιόρατα το πλαίσιο αξιών μας και στην διατροφή μας. Μια τοπική διατροφή βασισμένη σε ντόπιες παραγωγές όπως μελιτζάνα, μυζήθρα, φέτα, ελαιόλαδο , κρεμμύδι, μέλι, ντομάτα, κρασί, ντόπια μπύρα ,σύκα, χαρούπι, σταφίδα , αξίζει τον κόπο να ξανανοίξει για πιο πολλούς λόγους εκτός από την υγεία .
Οι διεκδικήσεις των αγροτών που είναι στο δρόμο πρέπει να διαβαστούν από όλους γιατί στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι σωστές.

Τα αιτήματα των αγροτών απέναντι στην αύξηση του κόστους
Τα μέτρα της κυβέρνησης, από τη μείωση του ενεργειακού κόστους, την επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο και τα προγράμματα στήριξης νέων αγροτών μέχρι τις αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία -με τον ΕΛΓΑ να έχει διαθέσει 294 εκατ. ευρώ σε γεωργούς και κτηνοτρόφους-, δεν αρκούν για να επουλώσουν τις πληγές που έχουν ανοίξει για τους παραγωγούς οι συνεχείς κρίσεις των τελευταίων ετών. Επίσης, οι προωθούμενες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια 21.000 αγροτών και 700 συνεταιρισμών υπενθυμίζουν τα συσσωρευμένα ανοιχτά μέτωπα ενώ οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν αναδείξει νέους κινδύνους.
Για τα παραπάνω θέματα η αντιπολίτευση άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση στην συζήτηση που έγινε στη Βουλή στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σε συνέχεια επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για την αγροτική πολιτική, την ώρα που οι αγρότες έστηναν μπλόκα στη Θεσσαλία. Με τα αιτήματα των αγροτών να παραμένουν ανικανοποίητα ως προς το κόστος παραγωγής κλιμακώθηκαν οι κινητοποιήσεις, με μπλόκα στα Τέμπη αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ αυτή την εβδομάδα θα δώσουν συνέχεια στο θέμα οι κρητικοί παραγωγοί που έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, στις 29 Ιανουαρίου. Στο επίκεντρο είναι οι ενισχύσεις για ζωοτροφές και η στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας ευρύτερα, στον απόηχο και της καραντίνας για την αντιμετώπιση ζωονόσων, όπως πρόσφατα η πανώλη.
Ο αγροτικός κλάδος ζητά νέα μέτρα για το κόστος ενέργειας, καθώς τα μέτρα που ήδη εφάρμοσε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αναφέρουν, δεν λύνουν το πρόβλημα αφού η χαμηλή τιμή, στα 9 λεπτά ανά KWh, δεν ισχύει μετά τον Αύγουστο, οπότε το κόστος διπλασιάζεται. Επιμένουν επίσης στην ανάγκη για αφορολόγητο πετρέλαιο, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να συμπεριληφθούν οι νέοι κίνδυνοι για τις αποζημιώσεις και κίνητρα για να σταματήσει η ερημοποίηση της περιφέρειας και να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικών χεριών.

Τα κοινά προβλήματα των αγροτών στην ΕΕ και το μήνυμα του Νταβός
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες αγρότες αντιμετωπίζουν και μια σειρά από κοινά προβλήματα με άλλους αγρότες στην Ευρώπη και στον κόσμο, πέρα από τις διαφοροποιήσεις που αφορούν στον τομέα της εκπαίδευσης, της διείσδυσης της καινοτομίας στον κλάδο, της συσσώρευσης χρεών λόγω των απανωτών κρίσεων, της απώλειας εισοδήματος λόγω των πιο έντονων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της έλλειψης εργατικών χεριών, του ανίσχυρου ακόμη συνεταιριστικού κινήματος κ.α..
Εξάλλου, οι αγρότες σε όλο τον κόσμο διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεδομένου ότι η γεωργία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ενώ ταυτόχρονα καλούνται να παράξουν τροφή για έναν ταχέως αναπτυσσόμενο παγκόσμιο πληθυσμό που προβλέπεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2058. Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Νταβός, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) δόθηκε ειδική έμφαση στις ευκαιρίες που αναδεικνύει για τη βιομηχανία τροφίμων και τον πρωτογενή τομέα η τεχνητή νοημοσύνη, μια αγορά που αναμένεται να προσεγγίσει τα 5 δισ. δολ. στον κλάδο μέχρι το τέλος της δεκαετίας από 1,7 δισ. ευρώ το 2023. Προβάλλει ως οικονομική ευκαιρία και υπόσχεται πολλά για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ως προϋπόθεση τίθεται η συνεργασία των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, των επιχειρήσεων και των κυβερνητικών φορέων ώστε να αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα το αυξανόμενο κόστος παραγωγής.