Στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στην Ενότητα: «Έξυπνες Πόλεις και Τουρισμός: Καινοτόμες Υποδομές για το Μέλλον», βρέθηκε ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος.
Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Μαμάκου:
«Θέλουμε καινοτόμες, έξυπνες και ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα του τουρισμού, με αξιοποίηση του γεωγραφικού, κοινωνικού και ανθρώπινου κεφαλαίου για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Ευημερία της πόλης και την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής των κατοίκων της, γιατί πρώτα πρέπει να είναι ευχαριστημένος ο κάτοικος για να νοιώσει άνετα και ο επισκέπτης.
Αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων με σεβασμό και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, πρόσβαση σε τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα μέσω των νέων τεχνολογιών.
Να είναι προσβάσιμη η πόλη στους ταξιδιώτες με ειδικές ανάγκες, ανεξάρτητα από την ηλικία, την κοινωνική ή την οικονομική τους κατάσταση, με ή χωρίς αναπηρία»
Οι έξυπνες πόλεις βελτιώνουν την αστική ζωή και υποστηρίζουν την ανθρώπινη προσέγγιση θέτοντας την κοινότητα και την τοπική ενασχόληση στο επίκεντρο κάθε συζήτησης για οικονομική ανάπτυξη και βιωσιμότητα.
Ένα οικοσύστημα έξυπνης πόλης, αποτελείται από οκτώ συστατικά :
1. Έξυπνες υποδομές: υποδομές πόλεων (π.χ. δίκτυα ύδρευσης και ενέργειας, δρόμοι, κτίρια) με ενσωματωμένη έξυπνη τεχνολογία (π.χ. αισθητήρες, έξυπνα δίκτυα)
2. Έξυπνες μεταφορές (ή έξυπνη κινητικότητα): δίκτυα μεταφορών με βελτιωμένα ενσωματωμένα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου σε πραγματικό χρόνο
3. Έξυπνο περιβάλλον: καινοτομία και ενσωμάτωση ΤΠΕ για την προστασία και τη διαχείριση των φυσικών πόρων (συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, έλεγχος εκπομπών, ανακύκλωση, αισθητήρες για την παρακολούθηση της ρύπανσης κ.λπ.)
4. Έξυπνες υπηρεσίες: αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ΤΠΕ για την υγεία, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, την ασφάλεια, τον έλεγχο απόκρισης (επιτήρηση) κ.λπ.
5. Έξυπνη διακυβέρνηση: ανάπτυξη μιας έξυπνης αστικής διακυβέρνησης, συνοδευόμενης από τεχνολογίες ΤΠΕ, που ενεργοποιούν τη συμμετοχή των πολιτών
6. Έξυπνοι άνθρωποι: μέτρα που ενισχύουν τη δημιουργικότητα των ανθρώπων και την ανοικτή καινοτομία
7. Έξυπνη διαβίωση: καινοτομία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της βιωσιμότητας στον αστικό χώρο
8. Έξυπνη οικονομία: τεχνολογία και καινοτομία για την ενίσχυση της επιχειρηματικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της αστικής ανάπτυξης.
Η χρήση ψηφιακών εργαλείων και υπηρεσιών μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τους προορισμούς, συνδυάζοντας την οικονομική ανάπτυξη με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την ευελιξία και την καινοτομία, μπορεί να μεταμορφώσει τη βιομηχανία του τουρισμού και να ενισχύσει την οικονομία των προορισμών.
Η ανάπτυξη των «έξυπνων» πόλεων και του «έξυπνου» τουρισμού στην πράξη ανατρέπει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τον αστικό χώρο και τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες.
Τελικά τι θέλουμε;
Καινοτόμες, έξυπνες και ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα του τουρισμού
Αξιοποίηση του γεωγραφικού, κοινωνικού και ανθρώπινου κεφαλαίου για την ανάπτυξη του τουρισμού
Ευημερία της πόλης και την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής των κατοίκων της, γιατί πρώτα πρέπει να είναι ευχαριστημένος ο κάτοικος για να νοιώσει άνετα και ο επισκέπτης…
Αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων με σεβασμό και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών
Πρόσβαση σε τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα μέσω των νέων τεχνολογιών
Να είναι προσβάσιμη η πόλη στους ταξιδιώτες με ειδικές ανάγκες, ανεξάρτητα από την ηλικία, την κοινωνική ή την οικονομική τους κατάσταση, με ή χωρίς αναπηρία.
Με αυτή τη λογική ξεκινήσαμε τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα οδηγήσουν σε αυτούς τους στόχους, το δικό μας δήμο. Η Λάρισα στοχεύει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα ώστε να μετατραπεί σε μια έξυπνη πόλη αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει τουριστικό προορισμό, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά και αρκετές ιδέες και κυρίως τη διάθεση να προσπαθήσουμε για το κοινό καλό».