Άνεμος αλλαγών πνέει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς δεν πέρασε απαρατήρητο το βάρος που δόθηκε σε δράσεις Πολιτισμού, με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα και τους συνεργάτες του να συγκροτούν μια συμπαγή όσο και δυνατή ως προς τη γνώση και την εμπειρία ομάδα, με στόχο την επικοινωνία και προώθηση μιας ολιστικής αντιμετώπισης των Τεχνών, αλλά και τις συνέργειες για την ανάδειξη της ταυτότητας της Θεσσαλίας.
Πλούσιος ο απολογισμός που παρουσιάστηκε πρόσφατα, με τη LarissaPress να απευθύνεται στην ομάδα, με την ειδική σύμβουλο της Περιφέρειας, Κυριακή Σπανού, τον ειδικό σύμβουλο στον τομέα του Πολιτισμού, συνθέτη Γιώργο Ανδρέου και τον υπεύθυνο σύμβουλο για θέματα Μνημείων, Αλέξανδρο Ζουριδάκη, να περιγράφουν με ενθουσιασμό έναν σχεδιασμό που αλλάζει το τοπίο των πολιτιστικών δράσεων σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, δίνοντας έμφαση στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, αλλά και στην ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών της κάθε μιας, προβάλλοντας τοπόσημα, όπως και ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους στον πολιτισμό και τις Τέχνες.

Στις εκδηλώσεις «κοινοτικού χαρακτήρα» που προχωρούν δίνοντας κίνητρα στις κοινότητες για την ενεργό συμμετοχή τους, τη διακριτή ταυτότητα των υπαρχουσών εκδηλώσεων με έμφαση ωστόσο στον νεανικό τους χαρακτήρα, αλλά και στη στόχευση να συνδεθεί ο τόπος και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τον τουρισμό και την κινητικότητα των επισκεπτών στάθηκαν οι συνομιλητές μας, εστιάζοντας ταυτόχρονα στο κοινωνικό τους πρόσημο, με τη διοργάνωση πλούσιων και υψηλού επιπέδου δράσεων στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας.

«Μόνιμη έγνοια μας οι ευάλωτες ομάδες και κυρίως τα παιδιά, αλλά και ανείπωτη η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός που εισπράξαμε “ταξιδεύοντας” στις πληγείσες περιοχές Το καπλάνι της βιτρίνας, από την Παιδική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου, σειρά δράσεων για μικρούς και μεγάλους κλπ., ενώ με τον ίδιο ενθουσιασμό προετοιμάζουμε και τις παραστάσεις με το έργο Ο Ραφτάκος των λέξεων, που θα παρουσιαστούν από 22 Ιουλίου, στην ΠΕ Τρικάλων, από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος», περιγράφει η κ. Σπανού.
Άκρως ενδιαφέροντα και τα… προσεχώς, με το φεστιβάλ «Από τον Κίσσαβο στο κύμα», τα Τσιτσάνεια, παρουσία του Γιώργου Νταλάρα και νεανικών σχημάτων, εκδηλώσεις παρουσία υψηλών προσκεκλημένων και μελετητών του Σκιαθίτη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τις δράσεις προς τιμήν του Λαρισαίου φωτογράφου, Τάκη Τλούπα και τη συναυλία του σπουδαίου συνθέτη, Σταύρου Ξαρχάκου, αλλά και του Χρήστου Νικολόπουλου, σε έναν πολιτιστικό χάρτη που απλώνεται σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

«Στόχος μας να αναδείξουμε την ταυτότητα και το πνευματικό απόθεμα της Θεσσαλίας, να γίνουν νέα πράγματα αλλά και να φροντίσουμε περαιτέρω την αισθητική των εκδηλώσεων», καταλήγει η Κυριακή Σπανού, με τον Γιώργο Ανδρέου να παίρνει τη σκυτάλη κάνοντας ειδική αναφορά στη Θεσσαλία «ως γεννήτορα του νεωτερικού ελληνισμού» και τόπο ανάπτυξης του διαφωτισμού, όπως και στη σύνθεση ενός άξονα πολιτιστικής ανάπτυξής της.
«Το πιο σημαντικό είναι η λογική του κοινοτισμού. Άλλωστε ο ελληνισμός έχει συντηρηθεί λόγω του κοινοτικού πνεύματος με λαμπρό παράδειγμα την ιστορική κοινότητα των Αμπελακίων. Ήδη χρηματοδοτήθηκαν τουλάχιστον 400 δράσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα συνεχίζουμε να αναζητούμε το τί σημαίνει “ταυτοτικά” Θεσσαλία σχεδιάζοντας πολιτιστικές διαδρομές (Αμπελάκια, Τσαριτσάνη, Βελεστίνο κλπ.) που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ», σχολιάζει ο κ. Ανδρέου, κάνοντας μνεία στην επί αιώνες κοινοτική συντήρηση των ανθρώπων μέσα στο θεσσαλικό περιβάλλον, αλλά και στις αντιφάσεις που καταγράφονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια.
Η δημιουργία ενός πόρταλ Πολιτισμού με στόχο την ενημέρωση του επισκέπτη για τα μνημεία, τη γαστρονομία και τη γενικότερη τουριστική προβολή της κάθε περιοχής, η συντήρηση και εξέλιξη των φεστιβάλ (Λιμνών, Από τον Κίσσαβο στο κύμα) με φιλόδοξο σχεδιασμό την ανάδειξη του θεσσαλικού Ολύμπου, αλλά και η αναμόρφωση του γραφείου κινηματογράφου, η διοργάνωση συναντήσεων θεατρικών σχημάτων από όλο τον κόσμο και η δημιουργία ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλία, με παράλληλες συνέργειες και συγχρηματοδοτήσεις από πλευράς Δήμων ολοκληρώνουν ένα σύνθετο πάζλ, πάντα με στόχο να δημιουργηθούν «γέφυρες» Πολιτισμού με άξονα την επικοινωνία, σε έναν σχεδιασμό «έξω από το κουτί» των μέχρι τώρα «αποσπασματικών» δράσεων και εκδηλώσεων.
«Ο κοινοτικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο ώστε να διαμορφώσουμε ένα νέο τοπίο στις πολιτιστικές δράσεις προκειμένου να αναδείξουμε την ταυτότητα της Θεσσαλίας», επαναλαμβάνει στο ίδιο πνεύμα ο κ. Ζουριδάκης, υπογραμμίζοντας τόσο τη θετική ανταπόκριση που εισπράττουν όσο και την ανάγκη να εμπλακούν όλοι σε μια ενιαία διαδικασία και συνιστώσα για την ανάδειξη της μεγάλης πολιτιστικής δυναμικής της Θεσσαλίας, με τους συνομιλητές μας να δηλώνουν αισιόδοξοι για την επιτυχία του εγχειρήματος, σημειώνοντας τον σοβαρό σχεδιασμό του και τη στήριξη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, Σωτήρη Σουλούκου, που βρίσκονται στο πλευρό τους σε κάθε τους βήμα.