Στα τρόφιμα για το εορταστικό τραπέζι κατευθύνθηκε σημαντικό μέρος των δαπανών των Ελλήνων την πασχαλινή περίοδο, στο λιανεμπόριο «πρωταγωνίστησαν» οι αγορές για τα παιδιά ενώ θετικά κινήθηκε ο κλάδος της εστίασης.
Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση που κάνουν στελέχη της αγοράς στο CNN Greece και εν αναμονή των επίσημων στοιχείων σχετικά με τον φετινό πασχαλινό τζίρο είναι πως οι Έλληνες έδωσαν προτεραιότητα κυρίως στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών, κατά συνέπεια στις αγορές τροφίμων. Από την άλλη πλευρά, στον κλάδο του λιανεμπορίου οι αγορές τους – με εξαίρεση τα παιδικά (ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, λαμπάδες) – ήταν συγκρατημένες.
«Η αγορά εμφανίστηκε «μουδιασμένη» και η πρώτη αίσθηση είναι πως η μέση απόδειξη ήταν χαμηλότερη. Σημαντικό μέρος από το Δώρο Πάσχα για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, φαίνεται πως πήγε στις αγορές τροφίμων και την κάλυψη διαφόρων υποχρεώσεων. Παράλληλα, προτεραιότητά των Ελλήνων φέτος ήταν περισσότερο η έξοδος για φαγητό ή ποτό, παρά οι αγορές καταναλωτικών αγαθών» σημειώνει o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και Γενικός Γραμματέας της ΕΣΕΕ, Θεόδωρος Καπράλος.
«Πρωταγωνιστές» τα παιδικά είδη
Ικανοποιητικά πάντως, κινήθηκε η αγορά που σχετίζεται με τα παιδιά, καθώς όπως εξηγεί ο κ. Καπράλος τα δώρα των νονών και των γονιών αποτελούν ουσιαστικά «ανελαστικές δαπάνες». Καλύτερη εικόνα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα εμφάνισαν επίσης οι τουριστικές περιοχές, στις οποίες η κατανάλωση ενισχύθηκε και από τους ξένους επισκέπτες καθώς Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα φέτος, συνέπεσαν.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, εν αναμονή και των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο, εκτιμά ο συνολικός τζίρος της αγοράς (μαζί με τα τρόφιμα) ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ.
«Το βέβαιο είναι πως ο πασχαλινός τζίρος μπορεί να μην «ανέστησε» την αγορά λιανικής, αλλά σίγουρα την ζωντάνεψε» σημειώνει σε δήλωσή του. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, παρότι και φέτος μεγάλο μέρος του Δώρου, κατευθύνθηκε στο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, «οι αγορές των καταναλωτών για δώρα, παιχνίδια και λαμπάδες για παιδιά, ρούχα και παπούτσια ενίσχυσαν τον τζίρο των επιχειρήσεων λιανεμπορίου αλλά και των υπηρεσιών της διαμονής και εστίασης, αφού οι ταξιδιωτικές κρατήσεις σε κάποιους προορισμούς έφτασαν στο απόλυτο 100%».
Αυξημένη η κίνηση σε εστιατόρια – ταβέρνες
Θετική ήταν η εικόνα τις ημέρες του Πάσχα – από Μεγάλη Παρασκευή έως και Δευτέρα του Πάσχα- και στις επιχειρήσεις της εστίασης στο σύνολο της χώρας.
Σε ό,τι αφορά ωστόσο την κατανάλωση, στελέχη του κλάδου σημειώνουν πως ήταν μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά δε, σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές της χώρας στις οποίες ήταν λιγότεροι φέτος οι Έλληνες επισκέπτες που παραδοσιακά «ενισχύουν» την κατανάλωση. Οι επαγγελματίες υπογραμμίζουν, ταυτόχρονα, το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεών τους τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας πως το πρόβλημα για τον κλάδο δεν λύνεται με λίγες «καλές» μέρες τον χρόνο.