Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι έμφυλες συγκρούσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο ενδιαφέρουσας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.


«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας οφείλει να θίγει τέτοιες συζητήσεις», υπογράμμισε σε χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος μοιράστηκε με τους παριστάμενους βιώματα από την ακαδημαϊκή του καριέρα.
«Πρόκειται για ένα φαινόμενο διαχρονικό που έχει πάρει διαστάσεις διότι τα περιστατικά δημοσιοποιούνται», ανέφερε η Ευτυχία Μελετοπούλου, αντεισαγγελέας πρωτοδικών Λάρισας αρμόδια σε θέματα ανηλίκων, εστιάζοντας στην ενδοοικογενειακή βία και καλώντας τα θύματα να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια.


«Τα περιστατικά έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο έχουν αυξηθεί και τα “εργαλεία” που έχουμε στη διάθεσή μας», τόνισε η Σοφία Σάρμα, αστυνόμος β’, αξιωματικός γραφείου αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας Λάρισας, παρουσιάζοντας τον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών από την ΕΛ.ΑΣ.

Στα έμφυλα στερεότυπα και τις δράσεις που πρέπει να δρομολογηθούν για την αποδόμησή τους αναφέρθηκε από την πλευρά της η Άρτεμις Παπαδημητρίου, επόπτρια ποιότητας εκπαίδευσης Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Στο περιεχόμενο της εκδήλωσης στάθηκε ο Βασίλης Σίμος, εντεταλμένος σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τις έμφυλες συγκρούσεις… Στόχος δεν είναι μόνο να ενεργοποιήσουμε την σκέψη αλλά να δραστηριοποιηθεί και ο πολίτης», υπογράμμισε ο κ. Σίμος.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Μουσικός Σύλλογος Ελασσόνας «musicARTE» και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας – ΠΟΚΕΛ. Απαγγελία: Χρύσα Μαστοροδήμου «Ποτάμι» (Χρύσας Μαστοροδήμου), Γεωργία Γιάγκου «Αντιστρόφως ανάλογες σχέσεις» (Χρυσάνθης Ιακώβου) και Μαρία Φούντα «Ιώ» (Χρυσάνθης Ιακώβου), ενώ ο Αργύρης Γιουρούκης, πρόεδρος του ΠΟΚΕΛ, απέδωσε το διήγημα της Ευδοκίας Ποιμενίδου «Η απόδραση».




Ε.Π.