Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024 μέλη και φίλοι του Συλλόγου Φίλων Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας επισκεφθήκαν τον Βόλο, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, όπου κατά το παρελθόν άκμασαν ονομαστές πόλεις.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:
“Σε μία ηλιόλουστη, με καθαρή ατμόσφαιρα ημέρα, οι εκδρομείς είχαμε την ευκαιρία – ύστερα από την απόλαυση ενός ζεστού καφέ στο λιμάνι του Βόλου – να ξεκινήσουμε την περιήγηση από τον λόφο της Γορίτσας, ύστερα από παρότρυνση της Αρχαιολόγου, Επί τιμή Τμηματάρχη του ΥΠΠΟ, κας Ευαγγελίας Σκαφιδά, η οποία μας συνόδευε στις αναζητήσεις σχετικά με τις αρχαίες πόλεις του μυχού του Παγασητικού κόλπου και ενημέρωνε επισταμένως για τα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα των μνημείων.

Προς ενημέρωση αναφέρουμε ότι η Γορίτσα είναι ένας χαμηλός λόφος ύψους 200 μέτρων, που βρίσκεται ανατολικά του Βόλου και προβάλλει προς τη θάλασσα μέσα από τον ορεινό όγκο του Πηλίου. Πιστεύεται πως κατά τον 4ο αι. π. Χ. ο Φίλιππος Β΄ ίδρυσε μια ισχυρή πόλη επάνω στον λόφο της Γορίτσας.
Στον χώρο της ακρόπολης είδαμε στόμια δεξαμενών, σκαμμένες στο ασβεστολιθικό έδαφος. Παρατηρήσαμε τμήματα του τείχους που πιθανόν έκτισε μετά το 316 π. Χ. ο Κάσσανδρος. Το τείχος διέθετε τρεις πύλες, τη βόρεια, την ανατολική και τη δυτική. Αξιοπρόσεχτος ο Προμαχώνας 14 στο βορειότερο σημείο της οχύρωσης, το πιο ισχυρό τμήμα του οχυρωματικού έργου του, που σώζεται σε ύψος 3,00 μ.
Σήμερα ο καθένας μπορεί να θαυμάσει τη θέα από την Γορίτσα, τοποθεσία που είναι προσφιλής στους κατοίκους του Βόλου για περίπατο, αναψυχή και προσκύνηση της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής.

Στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου θαυμάσαμε τις περίφημες γραπτές στήλες της αρχαίας Δημητριάδας. Είχαμε την τύχη να συναντήσουμε την Αρχαιολόγο Μαρία Σταματοπούλου, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία μας επεξήγησε πολλά στοιχεία για την αρχαιολογική και καλλιτεχνική αξία των επιτύμβιων στηλών, οι οποίες σώθηκαν γιατί τις είχαν τοποθετήσει ως οικοδομικό υλικό για την ενίσχυση του τείχους της Δημητριάδας τον 1ο αι. π.Χ.
Απέναντι από την πόλη του Βόλου, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Δημητριάδας, που ιδρύθηκε από τον Δημήτριο Πολιορκητή το 294 π. Χ. και για κάποιο διάστημα υπήρξε πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά δημόσια κτίρια, που έχουν εντοπισθεί και ανασκαφεί, εξέχουσα θέση κατέχουν το ένα από τα τρία ανάκτορα των Μακεδόνων βασιλέων, το αρχαίο θέατρο, η βασιλική της Δαμοκράτειας, οι πεσσοί του ρωμαϊκού υδραγωγείου, γνωστά ως «δόντια», καθώς και λείψανα άλλων μνημείων.
Στη δυτική είσοδο της πόλης, επάνω στον λόφο Παλιά, επισκεφθήκαμε το Κάστρο. Σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο ορισμένοι αρχαιολόγοι και ιστορικοί τοποθετούν την μυκηναϊκή Ιωλκό, τη μυθική πόλη του Ιάσονα. Στους ιστορικούς χρόνους η Ιωλκός συνέχισε να κατοικείται μέχρι και τον 2ο αι. π.Χ. Η ίδρυση της Δημητριάδας σήμανε τον παραμερισμό της Ιωλκού. Κατά τη δεκαετία του 1950 και μετέπειτα έχουν αποκαλυφθεί μέσα από τις ανασκαφικές έρευνες λείψανα διάφορων εποχών, με τα παλαιότερα να ανάγονται στη Νεολιθική Εποχή.
Επάνω στον λόφο υπάρχει τείχος βυζαντινής εποχής, με επισκευές της οθωμανικής περιόδου, με τετράπλευρο σχήμα που ενισχύεται στα ευθύγραμμα τμήματα, με τετράπλευρους πύργους και στις δύο νότιες γωνίες με κυκλικούς. Τα τείχη σώζονταν έως το 1889, οπότε κατεδαφίσθηκε μεγάλο τμήμα τους. Σήμερα διατηρούνται η ανατολική και δυτική πλευρά σε ύψος έως 7,00 μ. Έχουν έλθει στο φως ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής με ψηφιδωτά δάπεδα, τμήματα δύο λουτρών, νεκροταφεία.
Στην εξόρμησή μας συνόδευσαν επίσης η Έφορος Αρχαιοτήτων Λάρισας και Διευθύντρια του Διαχρονικού Μουσείου Σταυρούλα Σδρόλια και ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας, Επί τιμή Έφορος Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟ, Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης.
Η θαυμαστή εξόρμησή μας στην πόλη του Βόλου ολοκληρώθηκε στη Νέα Ιωνία σε κατάστημα εστίασης – ουζερί με την απόλαυση θαλασσινών εδεσμάτων”.