By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Elassona PressElassona PressElassona Press
  • Αρχική
  • Αθλητικά
    • Super League
    • Super League 2
    • Γ Εθνική
    • Τοπικό
      • Α’ Τοπικό
      • Β’ Τοπικό
      • Γ’ Τοπικό
    • Αγγλία
    • Γαλλία
    • Γερμανία
    • Ισπανία
  • Επικαιρότητα
    • Ελλάδα
    • Τοπικά
    • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Αγροτικά
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
Reading: Το ακτινίδιο, ένας σπουδαίος καρπός του Δέλτα Πηνειού
Share
Notification Show More
Font ResizerAa
Elassona PressElassona Press
Font ResizerAa
  • Αρχική
  • Αθλητικά
    • Super League
    • Super League 2
    • Γ Εθνική
    • Τοπικό
    • Αγγλία
    • Γαλλία
    • Γερμανία
    • Ισπανία
  • Επικαιρότητα
    • Ελλάδα
    • Τοπικά
    • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Αγροτικά
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
Have an existing account? Sign In
Follow US
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Elassona Press > Blog > Επικαιρότητα > Ελλάδα > Το ακτινίδιο, ένας σπουδαίος καρπός του Δέλτα Πηνειού
ΑρχικήΕλλάδαΕπικαιρότηταΛάρισα

Το ακτινίδιο, ένας σπουδαίος καρπός του Δέλτα Πηνειού

elassonapr
Last updated: 23 Νοεμβρίου 2024 19:25
elassonapr
7 μήνες ago
Share
SHARE

Το Δέλτα του Πηνειού, αυτή η πολύ όμορφη γραφική περιοχή, δεν φημίζεται μόνο για τις υπέροχες παραλίες της και τη μαγευτική θέα στο Αιγαίο, αλλά και για την ιδιαίτερη γεωργική του παραγωγή. Ανάμεσα στα χωράφια που αγκαλιάζουν τον ποταμό, υπάρχουν τα περιβόλια με τα ακτινίδια, καθώς το ακτινίδιο δεσπόζει ως ένα σημαντικό προϊόν της τοπικής γης.

Το εύφορο έδαφος σε συνδυασμό με το κλίμα, προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια του ακτινιδίου στη περιοχή του Δέλτα του Πηνειού. Οι ντόπιοι παραγωγοί έχουν επενδύσει στη φροντίδα αυτής της καλλιέργειας, η οποία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σπουδαία εξαγώγιμα προϊόντα.

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Αναστασίου, ο οποίος είναι δραστήριος παραγωγός ακτινιδίου της περιοχής του Στομίου, το μικροκλίμα που υπάρχει στο Δέλτα, δημιουργεί τις πολύ καλές συνθήκες για την παραγωγή του ακτινιδίου. «Το ακτινίδιο είναι εξαγώγιμο προϊόν. Σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, και αλλού, το ακτινίδιο μας ταξιδεύει από τα δικά μας περιβόλια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασίου για να συμπληρώσει πως «τόσο η ατμοσφαιρική υγρασία, όσο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εδάφους, είναι παράγοντες σημαντικοί για την ποιότητα του ακτινιδίου».

Από την μεριά του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού του Ομολίου Θάνασης Κυριάκος, εξήγησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η ευρύτερη περιοχή του Δέλτα, αντικειμενικά δίνει τη δυνατότητα για να παραχθεί ένα πάρα πολύ καλό ακτινίδιο, με σημαντική ποσότητα παραγωγής που κάποτε έφτανε έως και τους 4 τόνους το στρέμμα.

Οι δυο παραγωγοί, εξήγησαν πως αρκετοί νέοι έχουν παραμείνει στα χωριά τους και ασχολούνται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, επισημαίνοντας πόσο απαιτητική είναι η εργασία αυτή. «Η καλλιέργεια είναι πολύ απαιτητική και χρειάζεται προσωπική εργασία ολόκληρο τον χρόνο. Η συλλογή του ακτινιδίου είναι από την μεριά της, μια κρίσιμη διαδικασία που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς από αυτή εξαρτάται η ποιότητα του καρπού και η διάρκεια ζωής του» σημείωσαν οι δυο νέοι παραγωγοί. Παράλληλα, επισήμαναν πως το ακτινίδιο, με τη μοναδική του γεύση και τη θρεπτική του αξία, «απαιτεί ειδική μεταχείριση για να φτάσει άριστο στο τραπέζι του καταναλωτή».

Η συγκομιδή πραγματοποιείται συνήθως από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, όταν οι καρποί έχουν φτάσει την ιδανική ωριμότητα. Οι παραγωγοί ελέγχουν τα επίπεδα των σακχάρων στον καρπό για να εξασφαλίσουν ότι τα ακτινίδια είναι έτοιμα για αποθήκευση και κατανάλωση. Η συλλογή γίνεται χειρωνακτικά για να προστατευτούν οι ευαίσθητοι καρποί. Οι εργάτες κόβουν το ακτινίδιο και το τοποθετούν σε ειδικά καλάθια ή κάδους, προσέχοντας να μην τραυματιστεί ο καρπός. Αυτή η προσοχή είναι απαραίτητη, καθώς ακόμα και μικροί μώλωπες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά του κατά την αποθήκευση.

Στη συνέχεια, τα ακτινίδια μεταφέρονται σε αποθηκευτικούς χώρους με ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, όπου μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα για μήνες. Αυτό επιτρέπει την εξαγωγή τους σε διεθνείς αγορές.

Σήμερα, βέβαια η κατάσταση έχει αλλάξει αρκετά καθώς οι πλημμύρες της Θεσσαλίας προκάλεσαν πολύ μεγάλες καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο σε όλα τα περιβόλια. «Μετά τον Ντάνιελ και την ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο, η παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή έπεσε θεαματικά. Αν και η παραγωγή ήταν παρά πολύ καλή πριν από τις πλημμύρες και έφτανε έως τους 4 τόνους ανά στρέμμα, σήμερα με δυσκολία θα φτάσει τον 1 τόνο, γεγονός που εξηγεί τη μεγάλη ζημιά που έχουμε πάθει», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ομολίου, για να συμπληρώσει πως από τα 7.000 στρέμματα ακτινιδίου που υπήρχαν στην περιοχή, ο Ντάνιελ κατέστρεψε τουλάχιστον 3.000 στρέμματα».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραγωγοί ακτινιδίου ολόκληρης της περιοχής, αναμένουν την κρατική στήριξη για το κατεστραμμένο φυτικό κεφάλαιο, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν, κάτι που με μεράκι και αγάπη κάνουν εδώ και πολλά, πολλά χρόνια και να συνεχίσουν να εξάγουν το πολύτιμο αυτό καρπό σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

You Might Also Like

Στο πλευρό Κουρέτα το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με αφορμή την επίθεση Μπέου

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Νίκος Παππάς στη ΔΕΘ, στη θέση του Στέφανου Κασσελάκη

Έρχονται αυστηρότερες ποινές για ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία και μέσω διαδικτύου

Όλες οι αργίες του 2025: Αυτά είναι τα τριήμερα της νέας χρονιάς

Χωρίς ειδήσεις σήμερα λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων

TAGGED:ΕλλάδαΕπικαιρότιταΛαρισα
Share This Article
Facebook Email Print
Previous Article Πέρασε και από την Καβάλα!
Next Article Μπαράζ πληρωμών τον Δεκέμβριο – Έρχονται επιδόματα, συντάξεις και δώρα

Find Us on Socials

© 2024 ElassonaPress
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?