Τα κυβερνητικά μέτρα στις τράπεζες, τα οποία μειώνουν τις προμήθειες και τις χρεώσεις για τους καταναλωτές, ήταν επιβεβλημένα, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
«Η κυβέρνηση κατ’ επανάληψη έλαβε πρωτοβουλίες για τις τράπεζες και ευρύτερα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά τις τελευταίες εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων, που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι τα μέτρα για τις τράπεζες θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο και συγκεκριμένα στα μέσα του μήνα. Γι’ αυτό και η σχετική ρύθμιση πηγαίνει στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα.
Μεταξύ άλλων ο υπουργός εστίασε:
Στον μηδενισμό των «λαϊκών» προμηθειών για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ (ρεύμα, ύδρευση), τηλεπικοινωνιών, ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ μέσω ψηφιακών δικτύων (web-banking & mobile-banking). «Αφορά πληρωμές σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εταιρείες ηλεκτρισμού και ύδρευσης, αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες» διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι αφορά πάγιες και μη πάγιες εντολές. Σήμερα κοστίζει 0,60 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις. Μηδενικές και οι πληρωμές στην Εφορία (π.χ. χρέωση για φόρο εισοδήματος).
Στην επιβολή πλαφόν 0,50 ευρώ στα εμβάσματα έως 5.000 ευρώ. Αφορά αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,50 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα. Καλύπτει φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες. Εξαιρούνται τα νομικά πρόσωπα. Όπως είπε, ο κ. Χατζηδάκης αφορά τόσο απλά εμβάσματα όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του κόστους για τις εν λόγω προμήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 1 έως 2,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα).
Αφορά τόσο την απλή έκδοση εμβάσματος όσο και την άμεση έκδοση εμβάσματος από μια τράπεζα σε άλλη τράπεζα μέσω web και mobile banking. Σήμερα το κόστος κυμαίνεται από 1 έως 2 ευρώ για αποστολή, και μπορεί υπό προϋποθέσεις να φθάσει ακόμη και τα 5 ευρώ. «Το συγκεκριµένο µέτρο εκτιµάται ότι προκαλεί ετήσια απώλεια εσόδων περί τα 95 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες και αντίστοιχη ανακούφιση για τους πολίτες» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Στον διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ για τα κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους τράπεζες και servicers. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους 21.458 ακίνητα και 9.604 βρίσκονται σε servicers. Από αυτά ένα σημαντικό μέρος αφορά οικιστικά ακίνητα.
Στα 100 εκατ. ευρώ που θα δώσουν οι τέσσερις τράπεζες για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Στα 100 εκατ. ευρώ για το εθελοντικό πρόγραμμα που αφορά στην ανακαίνιση ή και την ανέγερση σχολείων.
Μηδενική χρέωση για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας
Επίσης, διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρχει καμία χρέωση στην ανάληψη μετρητών από ATM σε περιοχές όπου λειτουργεί μόνο ένα μηχάνημα τράπεζας. Αφορά απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Επιπλέον, χωρίς χρέωση θα είναι η ερώτηση υπολοίπου σε οποιοδήποτε ΑΤΜ οποιασδήποτε τράπεζας στην ελληνική επικράτεια. Παράλληλα, αποφασίστηκε η επέκταση της μείωσης κατά 50% των προμηθειών για αγορές μέσω POS, από τα 10 ευρώ που είναι σήμερα στα 20 ευρώ. «Θα έχουμε διπλασιασμό του ορίου, με τον ετήσιο τζίρο να ανεβαίνει στα 2 δισ. ευρώ».
Επίσης, θα είναι μηδενική η χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ που ισχύει σήμερα. Διευρύνεται, ακόμη, η χρήση του IRIS με την καθιέρωση διακριτών ορίων ώστε να υπάρχει δυνατότητα για άμεσες και δωρεάν μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων έως 500 ευρώ ημερησίως, πέραν των 500 ημερησίως για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις.
Ο «λογαριασμός» των μέτρων για τις τράπεζες
Το κόστος για το 2025 είναι 350 εκατ. ευρώ και ο «λογαριασμός» για τις τράπεζες αναλυτικά έχει ως εξής:
100 εκατ. για τον Φορέα Ακινήτων
- 100 εκατ. για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου».
- 130 εκατ. από τις μειώσεις στις προμήθειες
- 20 εκατ. όλες οι υπόλοιπες δράσεις σε σχέση με τα ΑΤΜ, τη μείωση κατά 50% των προμηθειών για αγορές μέσω POS έως 20 ευρώ κ.λπ.
- Το κόστος για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι από 10 έως 20 εκατ. ευρώ, εφόσον οι τράπεζες διατηρήσουν τα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό τους.