Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις αλλαγές στον ελληνικό σιδηρόδρομο, δίνοντας προτεραιότητα να ενισχυθεί άμεσα η ασφάλεια των δρομολογίων.
Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη άλλωστε εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τις ευθύνες που ανέδειξε, αλλά και για τη βαθιά ανάγκη να αλλάξει το σύστημα από τη ρίζα. Έτσι, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, το υπουργείο προχωρά στην ενεργοποίηση ενός νέου ψηφιακού μηχανισμού παρακολούθησης, με στόχο να θωρακιστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο και να προληφθούν στο μέλλον τέτοιες καταστροφές.
Πρόκειται για ένα νέο σύστημα γεωεντοπισμού που θα παρακολουθεί τα τρένα σε πραγματικό χρόνο, αξιοποιώντας την τεχνολογία HEPOS. Το HEPOS είναι ένα ελληνικό σύστημα προσδιορισμού θέσης, ιδιαίτερα ακριβές, με απόκλιση μόλις 5 εκατοστών. Χρησιμοποιείται σήμερα σε τοπογραφικές και γεωδυναμικές εφαρμογές, και τώρα για πρώτη φορά αξιοποιείται στον χώρο των μεταφορών. Ο μηχανισμός βασίζεται σε ένα δίκτυο 98 σταθερών σταθμών αναφοράς που καλύπτει όλη τη χώρα και μεταδίδει δεδομένα στο Κέντρο Ελέγχου.
Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε μηχανή τρένου θα εξοπλιστεί με ειδικό πομπό, ώστε να καταγράφεται και να παρακολουθείται κάθε στιγμή η ακριβής της θέση. Έτσι, το Κέντρο Κυκλοφορίας θα μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο όλα τα δρομολόγια, να εντοπίζει πιθανές συγκρούσεις ή λάθη και να παρεμβαίνει εγκαίρως, πριν συμβεί το μοιραίο. Η πληροφορία αυτή θα είναι προσβάσιμη και στους πολίτες, ώστε να μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το κάθε τρένο, ενώ σε επόμενο στάδιο το σύστημα θα επιτρέπει και τη μετάδοση εικόνας, με κάμερες στο μπροστινό μέρος των συρμών.
Το νέο ψηφιακό εργαλείο θα δίνει επίσης τη δυνατότητα να εντοπίζονται φθορές στο δίκτυο, όπως λακκούβες, χαλασμένες ράγες ή άλλα προβλήματα, επιτρέποντας την άμεση επέμβαση συνεργείων χωρίς να χρειάζεται πρώτα φυσική παρουσία τεχνικού προσωπικού στο σημείο. Όλα τα δεδομένα θα καταγράφονται, θα επεξεργάζονται και θα αποστέλλονται εκεί όπου χρειάζεται, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα του ΟΣΕ και την πρόληψη τεχνικών προβλημάτων.