Η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων (ΕΛ.Ε.Π.Λ.) ιδρύθηκε το 2000 και μέχρι σήμερα έχει οργανώσει εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το 2018 διοργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδιατρικών Λοιμώξεων στην Αθήνα. Το φετινό, 4ο Πανελλήνιο Συνέδριό της, διοργανώνεται στις 6-8 Δεκεμβρίου στη Λάρισα στο ξενοδοχείο Grecotel Larissa Imperial, υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το Συνέδριο απευθύνεται σε Παιδίατρους λοιμωξιολόγους, σε εξειδικευμένους και γενικούς Παιδίατρους, σε Βιοπαθολόγους, σε γενικούς ιατρούς, αλλά και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων με ενδιαφέρον στις λοιμώξεις της νεογνικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας, και άλλους επαγγελματίες υγείας, καθώς επίσης σε φοιτητές. Στις εργασίες του Συνεδρίου έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή 500 σύνεδροι.
Τo Συνέδριο αυτό, έχει πλέον καθιερωθεί στο χώρο των παιδιατρικών λοιμώξεων. Διακεκριμένοι ομιλητές, οι οποίοι ασχολούνται με την επιδημιολογία, την πρόληψη, την κλινική και εργαστηριακή διάγνωση και θεραπεία των παιδιατρικών λοιμώξεων, θα δώσουν το στίγμα των σύγχρονων τάσεων, αλλά και προβληματισμών. Εκτός από τους επιστήμονες από την Ελλάδα, στο φετινό Συνέδριο θα παρουσιαστούν οι εισηγήσεις των διακεκριμένων από το εξωτερικό κ. Sheldon Kaplan από το Baylor College of Medicine του Houston και Mario Ramirez από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.
Το συνέδριο θα γίνει μόνο με φυσική παρουσία και ξεκινά τις εργασίες του την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου και ώρα 08:00 π.μ. με την παρουσίαση Προφορικών Ανακοινώσεων. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι Στρογγυλές Τράπεζες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου με εισηγήσεις που αφορούν στον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων αλλά και στα πρόσφατα δεδομένα για τα νεότερα αντιμικροβιακά σε λοιμώξεις από τους κ.κ. Μ. Καζαντζή, Δ. Δημοπούλου και Η. Ιωσηφίδη και Ζ.Δ. Πανά, αντίστοιχα.
Στις 11:45 π.μ. θα ακολουθήσει η Στρογγυλή Τράπεζα των «Νεογνικών Λοιμώξεων» με συντονίστριες τις Καθηγήτριες κ. Ιωάννα Γριβέα και Σουλτάνα Σιαχανίδου και ομιλήτριες τις κ. Ι. Γριβέα, Μ. Νόνη, Α. Σύγγελου, και Ε. Βεργαδή. Στη συνέχεια θα λάβει χώρα η Στρογγυλή Τράπεζα των «Ανθρωποζωονόσων και παρασιτικών λοιμώξεων» με συντονιστές τον κ. Χαράλαμπο Μπιλλίνη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και την κ. Ευαγγελία-Θεοφανώ Πιπεράκη, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, και ομιλητές τους κ.κ. Χ. Μπιλλίνη και Ε.Θ. Πιπεράκη.
Μετά τη μεσημβρινή διακοπή, το πρόγραμμα του Συνεδρίου συνεχίζεται στις 15:45 με την Στρογγυλή Τράπεζα «Τεχνητή Νοημοσύνη και λοιμώξεις: προτερήματα και προβληματισμοί» και ομιλητές τους κ.κ. Ι. Κοψιδά και Δ. Βλαχάκη.
Στις 16:30 στο Δορυφορικό Συμπόσιο «Η αξία της πρωτογενούς πρόληψης στην προστασία έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου» ομιλητές θα είναι οι κ.κ. Η. Ιωσηφίδης και Δ. Γκέντζη.
Στο πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου στις 18:00 στην Στρογγυλή Τράπεζα «Ιογενείς Λοιμώξεις: όχι πάντα αθώες» ομιλητές θα είναι οι κ.κ. Ε. Μιχαηλίδου, Μ. Καυγά, Γ. Νικολοπούλου, Χ. Ασημάκη, και Φ. Λαδομένου.
Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα ολοκληρωθεί με την Τελετή Έναρξης στις 19:45. Εκπροσωπώντας το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛ.Ε.Π.Λ., ο κ. Γεώργιος Συρογιαννόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος του Δ.Σ., και η κ. Μαρίζα Τσολιά Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ε.Κ.Π.Α. και Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Π.Λ, θα συντονίσουν την Τελετή ‘Εναρξης στην οποία θα απευθύνουν χαιρετισμούς προσκεκλημένοι εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, του Τμήματος Ιατρικής και της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ομιλία στην Τελετή Έναρξης για την «Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στην υγεία» θα δοθεί από τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Δ.Υ., Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χ. Χατζηχριστοδούλου.
Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου το Συνέδριο θα ξεκινήσει με τις Προφορικές Ανακοινώσεις ώρα 08:00 π.μ., και στη συνέχεια με τις Στρογγυλές Τράπεζες «Debate: οι ιατροί σε αντιπαράθεση» για την πρόληψη των επιπτώσεων της RSV λοίμωξης – «Εμβολιασμός εγκύων vs RSV μονοκλωνικό αντίσωμα» με ομιλητές τους κ.κ. Ι. Παυλοπούλου και Σ. Σιαχανίδου, και «Διαχείριση παιδιών με πιθανή ή τεκμηριωμένη ανοσοανεπάρκεια» με εισηγήσεις των κ.κ. Ε. Φαρμάκη και Μ. Τζανουδάκη.
Στις 10:45 π.μ. ακολουθεί η εισήγηση του Επίσημου Προσκεκλημένου Ομιλητή Καθηγητή των Παιδιατρικών Λοιμώξεων Sheldon Kaplan από το “Division of Infectious Diseases in the Department of Pediatrics at the Baylor College of Medicine” και “Infectious Disease Service at Texas Children’s Hospital” στο Houston-TX, των Η.Π.Α.
Στη συνέχεια υπάρχουν δύο δορυφορικά Συμπόσια: στις 12:00 μ.μ. «PCV20 Ευρύτερη οροτυπική κάλυψη σε ένα μεταβαλλόμενο επιδημιολογικό περιβάλλον» με ομιλητή τον Καθηγητή κ. M. Ramirez και «MenB-fHbp: Η μεταβαλλόμενη επιδημιολογία του μηνιγγιτιδόκοκκου στην Ελλάδα και παγκοσμίως-νεότερα δεδομένα για το 2024» με ομιλήτρια την κ. Γ. Τζανακάκη, και στις 13:00 «Πρόληψη HPV νοσημάτων σε αγόρια και κορίτσια μέσω του εμβολιασμού με το 9-δυναμο ΗPV εμβόλιο» από την κ. Ι. Παυλοπούλου, και «Σύγχρονες προοπτικές στην πρόληψη της Πνευμονιοκοκκικής Νόσου στα παιδιά» από την κ. Ε. Φαρμάκη.
Μετά τη μεσημβρινή διακοπή στις 15:45 ξεκινά η Στρογγυλή Τράπεζα: «Εξέλιξη ή επανάσταση – evolution or revolution- στη διάγνωση των λοιμώξεων» με εισηγήσεις των κ.κ. Α. Δουδουλακάκη, και E. Πετεινάκη. Θα ακολουθήσει διάλεξη «Εμπύρετο σε παιδιά με ουδετεροπενία» του κ. Θ. Ζαούτη.
Στις 18.00 ακολουθεί η Στρογγυλή Τράπεζα «Λοιμώξεις της κοινότητας που προβληματίζουν» με εισηγήσεις από τους κ.κ. Α. Μίχο, Γ. Συρογιαννόπουλο και Θ. Γεωργακοπούλου.
Την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου στις 19:30 την Στρογγυλή Τράπεζα «Εμβολιασμοί 2024-2025» συντονίζει η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ε.Κ.Π.Α., κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Θεοδωρίδου, και οι ομιλητές κ.κ. Β. Σπούλου, Β. Παπαευαγγέλου, και Δ. Χατζηγεωργίου θα παρουσιάσουν τα πρόσφατα δεδομένα για τον εμβολιασμό βρεφών, νηπίων, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.
Η τρίτη και τελευταία ημέρα του 4ου Συνεδρίου Παιδιατρικών Λοιμώξεων θα ξεκινήσει με Προφορικές Ανακοινώσεις στις 08:30 π.μ. και θα ακολουθήσουν στις 10:00 π.μ. οι Διαλέξεις «Λοιμώξεις με βιοϋμένια – biofilm formation: Φραγμός με πολλά εμπόδια» από τον κ. Ε. Ροηλίδη, «Επιμελητεία χρήσης αντιβιοτικών σε παιδιά με υποκείμενο νόσημα» από τον κ. Χ. Ανταχόπουλο, «Νεότερες διαγνωστικές προσεγγίσεις στη διάγνωση των λοιμώξεων» από την κ. Μ. Τσολιά.
Στις 11:30 π.μ. θα παρουσιαστούν δύο Δορυφορικές Διαλέξεις: – «Ταχείες μέθοδοι ανίχνευσης παθογόνων και ευαισθησίας στα αντιβιοτικά: Κλινική χρήση σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και βακτηριαιμίες» από τον κ. Η. Ιωσηφίδη, και – «Αξιολογώντας το νέο 4δύναμο εμβόλιο ΜenACWY μέσα από την κλινική πράξη» από τον κ. Ν. Καρανταγλή.
Ακολουθεί στις 13:00 ομιλία «Λοιμώξεις και διαταραχές της αιμόστασης και πήξης» από την κ. Π. Κώτση, ενώ στις 13:30 η Στρογγυλή Τράπεζα «Εφηβική λοιμωξιολογία» θα συντονιστεί από τον τ. Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ν. Σκεντέρη και θα αναπτυχθούν τα θέματα «Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στους εφήβους» και «Επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ενημέρωση και στην αποδοχή των εμβολίων από τους εφήβους» από τους κ.κ. Γ. Συρίδου και Ν. Καρανταγλή.
Στις 14:15 στην Στρογγυλή Τράπεζα «Βιβλιογραφία 2024: τι νεότερο στις λοιμώξεις» θα παρουσιαστούν τα νεότερα δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία για την επιδημιολογία, τη θεραπεία και την πρόληψη, από τους κ.κ. Μ. Κούρτη, Δ. Γκέντζη και Ι. Παπαδάτου.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν στις 15:15 με την Στρογγυλή Τράπεζα «Βραβευμένες εργασίες – Απονομή υποτροφιών 2024». Από το σύνολο των Ερευνητικών Εργασιών που υποβλήθηκαν, θα παρουσιαστούν αυτές που επιλέχθηκαν από διακεκριμένη
ομάδα αξιολογητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό για βράβευση και θα απονεμηθούν οι Υποτροφίες 2024.
Το Συνέδριο θα κλείσει στις 8 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 16:00 με την παρουσίαση των Συμπερασμάτων των εργασιών του Συνεδρίου και συζήτηση με τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων.
Το Συνέδριο αυτό, μαζί με άλλες αξιόλογες επιστημονικές εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη μας, θα συμβάλει σημαντικά στη μελέτη και ανάδειξη του πάντα επίκαιρου προβλήματος των λοιμώξεων και της πρόληψής τους από τη νεογνική μέχρι και την εφηβική ηλικία ώστε να δοθεί στο χώρο των Παιδιατρικών Λοιμώξεων η δυναμική που απαιτούν οι καιροί.