ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ GREENPEACE
Τα αγροκτήματα μικρής κλίμακας έχουν συρρικνωθεί κατά 37% την περίοδο 2007-21, με εμφανείς επιπτώσεις και στη Θεσσαλία, όπως προκύπτει από πανευρωπαϊκή έρευνα της Greenpeace που είδε το φως της δημοσιότητας, με τη να απευθύνεται σχετικά στην Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η μελέτη με τίτλο: «Βιομηχανοποίηση ή κλείσιμο – Πώς οι αγρότες της ΕΕ πιέζονται να βιομηχανοποιηθούν για να παραμείνουν στο επάγγελμα» πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Greenpeace, με την κ. Δανάλη να απαντά σχετικά με τα συμπεράσματά της, ειδικά μετά και το καταστροφικό πέρασμα του Daniel από τη Θεσσαλία.
Σύμφωνα με τη μελέτη και στο κομμάτι που αφορά στην Ελλάδα αναδεικνύεται ότι η χώρα μας έχασε το 31% από το σύνολο των αγροκτημάτων της, με την μεγαλύτερη μείωση να καταγράφουν οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ την ίδια ώρα, τα μέσα καθαρά κέρδη ανά αγρόκτημα δείχνουν να μειώνονται σε ποσοστό που φτάνει το 13%.

«Ειδικά για τη χώρα μας και κυρίως την περιοχή της Θεσσαλίας, που μόλις πριν ένα χρόνο χτυπήθηκε από τον Daniel, τα στοιχεία της μελέτης είναι ανησυχητικά καθώς μεγάλο μέρος των μικρών αγροκτημάτων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της γεωργίας μας, εξαφανίζεται», σχολιάζει η κ. Δανάλη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως οι αγρότες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στην κλιματική κρίση, ωστόσο το υφιστάμενο αγροδιατροφικό μοντέλο τους εγκλωβίζει σε έναν μονόδρομο βιομηχανοποίησης χωρίς δυνατότητα να στραφούν σε πραγματικές εναλλακτικές λύσεις.
«Το μόνο σχέδιο που θα αναγεννήσει και θα θωρακίσει την αγροτική παραγωγή είναι ένα ανθεκτικό, βιώσιμο και δίκαιο παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο σε αγρο-οικολογικές πρακτικές, με στήριξη των παραγωγών, μείωση των ρυπογόνων πρακτικών και συντήρηση των μικρών αγροκτημάτων, που θα εξασφαλίζουν δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες και παράλληλα θα εγγυώνται την παραγωγή επαρκούς και υγιεινής τροφής με τρόπους όμως φιλικούς προς το περιβάλλον», προσθέτει η κ. Δανάλη, σημειώνοντας πως επιχειρούμενα μοντέλα βιομηχανοποίησης είναι προς όφελος των λίγων.
«Με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται η παραγωγή και αυξάνεται η ανεργία και η “αιμορραγία” της περιφέρειας, την ώρα που κανείς δε δείχνει να ενδιαφέρεται και για την ευζωία των ζώων. Τελικά αυτό που λείπει είναι πολιτικές που δε θα οδηγούν τον αγρότη να μετατρέψει τη γη του σε ρυπογόνα εργοστάσια», προσθέτει, ενώ απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, μας ενημέρωσε πως έναν χρόνο μετά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από πλευράς κυβέρνησης, «αν και κάποιες τέθηκαν σε δημόσιο διάλογο».
Θα πρέπει να επισημανθεί πως η Greenpeace κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να δημοσιεύσει πολιτικά μέτρα που θα ανατρέπουν την τάση εξαφάνισης των αγροκτημάτων μικρής κλίμακας της Ελλάδας με έμφαση στη στήριξη παραγωγών που είτε ήδη εφαρμόζουν είτε σκοπεύουν να εφαρμόσουν αγρο-οικολογικές πρακτικές, όπως και να δημοσιεύσει το σχέδιο που θα αναγεννήσει και θωρακίσει πραγματικά την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα – ξεκινώντας από την πληγείσα Θεσσαλία – μέσα από ένα αγροτικό μοντέλο βιώσιμο, δίκαιο και ανθεκτικό στη νέα κλιματική πραγματικότητα.
Θυμίζουμε ότι το ελληνικό γραφείο της Greenpeace έχει δημοσιεύσει προτάσεις για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία που αφορούν στην τροφή, τη γεωργία, τη βιοποικιλότητα, το κλίμα, την υγεία, την οικονομία και την ανθεκτικότητα της παραγωγής εν μέσω πολλαπλών κρίσεων. Οι προτάσεις της Greenpeace περιγράφουν τέσσερα μέτρα επείγουσας αποκατάστασης και δέκα άξονες προτεραιότητας για την αναγέννηση της γεωργίας στις πληγείσες περιοχές και έχουν ως προτεραιότητα τους ανθρώπους που έχουν πληγεί και αγωνίζονται εδώ και ένα χρόνο να ξαναστήσουν τις ζωές τους σε πιο στέρεη και ανθεκτική βάση. Τα εν λόγω μέτρα κατατέθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση, στα κόμματα της αντιπολίτευσης και την τοπική πολιτική ηγεσία τον Νοέμβριο του 2023 και βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.