Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε με παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων Βόρειας Ελλάδας (ΕΔΕΒΕ) και ειδικότερα το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025, με θέμα «Θωρακίζοντας το Μέλλον: Ανθεκτικότητα και Επιχειρησιακή Συνέχεια στην ψηφιακή εποχή» στo Ξενοδοχείο Larissa Imperial Hotel στη Λάρισα. Η Εσπερίδα ήταν αφιερωμένη σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, την ψηφιακή ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν Διευθυντικά στελέχη πληροφορικής (CIOs, IT Directors, IT Managers), Διευθυντές επιχειρήσεων (CEOs, COOs, Γενικοί Διευθυντές, Οικονομικοί Διευθυντές), εκπρόσωποι διοικήσεων μεγάλων οργανισμών, πανεπιστημίων και της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι επιχειρήσεων τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο κ. Θανάσης Ιατρόπουλος, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ΕΔΕΒΕ αναφέρθηκε στο ρόλο της ΕΔΕΒΕ και του Ινστιτούτου που δίνει το χώρο σε εκείνα τα στελέχη επιχειρήσεων που το επιθυμούν, να μοιραστούν τις γνώσεις και εμπειρίες τους ώστε να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους να αποφασίσουν τι να επιλέξουν στη δική τους επιχείρηση.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕΒΕ Δρ Απόστολος Αιγυπτιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνολο των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεων της Εταιρείας σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, παρουσιάζοντας τα επτά Ινστιτούτα της καθώς και τους σκοπούς της , τη δικτύωση, την πληροφόρηση και την επιμόρφωση των στελεχών των επιχειρήσεων. Τόνισε τον εθελοντικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της και κάλεσε τους συμμετέχοντες να την στελεχώσουν
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα (resilience), δηλαδή «στην ικανότητα της επιχείρησης να περνά στην επόμενη ημέρα κι όχι μόνο να βγαίνει αλώβητη αλλά και κερδισμένη».
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Γιάννης Αναστασίου, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος και η Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας κ. Στέλλα Τσιτσούλα.
Η διοργάνωση της ημερίδας ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της Οργανωτικής Επιτροπής και συγκεκριμένα των μελών του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Ψηφιακού Μετασχηματισμού: Κυριάκος Δαμιανίδης, Sales Director Northern Greece της ENTERSOFT, Νίκος Ρογκότης Διευθυντής Πληροφορικής & Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ΠΙΝΔΟΣ ΑΠΣΙ, Μιχάλης Μωραϊτης IT Strategist, Board Member to the European CIO Association, Partner της Actus Valida και Δημήτρης Νταμτσιόπουλος, INFOLOGY ICT Business Services.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία με θέμα «Ψηφιακοί κίνδυνοι και η ανάγκη για ανθεκτικές επιχειρήσεις» από τον Βασίλειο Γερογιάννη, Καθηγητή, Πρόεδρο Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ακολούθησε συζήτηση όπου τέθηκαν τα ζητήματα των ψηφιακών κινδύνων και πως επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, οι πρωτοβουλίες της πολιτείας για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας των επιχειρήσεων, πως μπορούν οι επιχειρήσεις να εργαστούν κοινά με στόχο την αντιμετώπιση των ψηφιακών απειλών.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Δημήτριος Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Βασίλης Σαγρής, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), ο κ. Λέγκας Αλέξανδρος, Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) ενώ συντονιστής ήταν ο Μιχάλης Μωραϊτης, IT Strategist, Board Member to the European CIO Association, Partner της Actus Valida
Η 1η ενότητα αφορούσε στην ανθεκτικότητα. Ξεκίνησε με ομιλία με θέμα «Από την ευπάθεια στην ανθεκτικότητα: Μια νέα προσέγγιση για τις επιχειρήσεις» από την κ. Βίβιαν Παράσχου, Sustainability Business Development Leader, Greece & Cyprus SE Foundation, Schneider Electric.
Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους οίκων που παρέχουν υπηρεσίες και λύσεις που βοηθούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων αντάλλαξαν απόψεις και απάντησαν σε ερωτήσεις. Συζητήθηκαν οι προκλήσεις του νέου ψηφιακού χώρου, οι ψηφιακοί κίνδυνοι, η ανάγκη για οργανωτικές αλλαγές και αλλαγές στην κουλτούρα των επιχειρήσεων.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Τορτοπίδης Σάββας, Διευθύνων Σύμβουλος της BIZTEC, ο κ. Κυριάκος Δαμιανίδης, Sales Director Northern Greece, ENTERSOFT, ο κ. Θέμης Γιοβανούδης, Commercial Director, Integrator Northern Greece & Cyprus, EPSILON SINGULARLOGIC S.A., ο κ. Χάρης Αμούργης, End User Sales Manager, Private & Public sector GR & CY, HP Inc., η κ. Βασιλική Καλαμποκίδου, Διευθύντρια Πιστοποίησης Συστημάτων, TÜV HELLAS (TÜV NORD) ενώ η συζήτηση συντόνισε ο κ. Δημήτρης Μανδαλώζης, Διευθυντής Λειτουργίας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.
Η 2η ενότητα αφορούσε στην Επιχειρησιακή Συνέχεια. Ξεκίνησε με ομιλία με θέμα «Προστατεύοντας την επιχείρηση: Οφέλη, διεθνείς πρακτικές και εμπειρίες από την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου για την επιχειρησιακή συνέχεια» από τον κ. Μιχαήλ Σενή, ICT & Digital projects Director, Hill International.
Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους οίκων που παρέχουν λύσεις επιχειρησιακής συνέχειας συζήτησαν για τις αναγκαίες επιλογές για τη διασφάλιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων μετά από συμβάντα, τα σχέδια ανάκαμψης, την ανάγκη συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στο κανονιστικό πλαίσιο, τις τεχνολογικές επιλογές.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Ανδρέας Δούμουρας, Διευθύνων Σύμβουλος της ALGOSYSTEMS, ο κ. Πάνος Αδριανός, Sales Manager Commvault, Greece/Cyprus/Malta, ο κ. Αντώνης Σταματόπουλος, Commercial Director, InfoQuest Technologies, ο κ. Josmaarten Swinkels, CEO, Inter Engineering, ο κ. Γιώργος Νώλης, CEO, LANCOM ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Μιχάλης Μωραϊτης, IT Strategist, Board Member to the European CIO Association, Partner της Actus Valida
Τα συμπεράσματα από τη συζήτηση συνοψίζονται στα εξής:
· Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της ανθεκτικότητας έχει η κουλτούρα της επιχείρησης.
· Το προσωπικό πρέπει να αποκτήσει κουλτούρα ασφαλούς συμπεριφοράς στις καθημερινές του εργασίες και για να γίνει αυτό πραγματικότητα, η εκπαίδευση του προσωπικού στην προστασία από ψηφιακούς κινδύνους πρέπει να είναι συνεχής.
· Οι εταιρείες πρέπει να αναγνωρίσουν τις ευπάθειές τους ώστε να μπορέσουν να τις περιορίσουν.
· Η αυτοματοποίηση εισάγει πολυπλοκότητα και αυτό είναι επίσης ζήτημα καθώς απαιτεί εξειδίκευση και συνεχή μέριμνα καθώς οι επιτήδειοι διαθέτουν πλέον τους πόρους και την τεχνογνωσία να παραβιάσουν τα συστήματα.
· Για να αποκτήσει η επιχείρηση ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάκαμψης χρειάζεται η δέσμευση της διοίκησης στην απόφαση να υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες δράσεις.
· Η εξάρτηση από εξωτερικούς συνεργάτες και προμηθευτές αποτελεί ευπάθεια καθώς η ασφάλεια απαιτείται σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.
· Η συμμόρφωση των επιχειρήσεων στο κανονιστικό πλαίσιο (π.χ. Οδηγία NIS2, ISO 27001, ISO 22301) αποτελεί ευκαιρία να βελτιώσουν οι επιχειρήσεις το επίπεδο προστασίας τους από ψηφιακούς κινδύνους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
· Απαραίτητο στοιχείο στην ανθεκτικότητα είναι οι διαδικασίες (Plan – Do – Check – Act). Οι διαδικασίες βοηθούν τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν συντομότερα μετά από κάποιο περιστατικό.
· Η απόκτηση πιστοποίησης σε θέματα κυβερνοασφάλειας και επιχειρησιακής συνέχειας προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις.
· Η πρόληψη είναι αναγκαία διότι οι απειλές γίνονται όλο και πιο σύνθετες με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).
· Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) είναι εδώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την απόδοση των λειτουργιών τους αλλά σε χώρες όπως Ελλάδα, η απαιτούμενη ισχύς για τη λειτουργία των data centers δεν είναι εύκολα διαθέσιμη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι συμμετέχοντες της Εσπερίδας και για το Εκθεσιακό μέρος της εκδήλωσης, όπου συμμετείχαν με stand οι χορηγοί.
Χρυσοί χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες ALGOSYSTEMS, BIZTECH, COMMVAULT, ENTERSOFT, EPSILON SINGULARLOGIC, HP, Info QUEST, Inter Engineering, LANCOM, TUV NORD, αργυροί χορηγοί ήταν οι NOVATRON και η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας. Υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας.
Η επιμέλεια της διοργάνωσης ανήκει στην Alpha Conferences.