Ηυπογραφή περισσότερων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που αποτελεί «κλειδί» για την αύξηση των μισθών, θα τεθεί στο επίκεντρο του εκτενούς διαλόγου των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών φορέων με την ηγεσία του υπουργείου εργασίας ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαΐου.
Στόχος του διαλόγου είναι να κατατεθούν οι απόψεις εργοδοτών και εργαζομένων στο πεδίο των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων ώστε στη συνέχεια με βάση αυτές τις απόψεις το υπουργείο να καταρτίσει οδικό χάρτη προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει το Φθινόπωρο θα διορθώνει στρεβλώσεις που έχουν διατηρηθεί, ακόμα και από την περίοδο των Μνημονίων και λειτουργούν ως ανάχωμα στην περαιτέρω στήριξη των ΣΣΕ.
Άλλωστε και η κοινοτική οδηγία που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο θέτει ως στόχο να αυξηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις στο 80%. Στην Ελλάδα το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από σύμβαση κυμαίνεται στο 25% έως 30%.
Οι εν ενεργεία κλαδικές συμβάσεις είναι σήμερα μόλις 17 τη στιγμή που πριν από τα μνημόνια ανέρχονταν σε 55.
Αλλά και οι 205 επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφηκαν στην Ελλάδα στο δεκάμηνο του 2024 καλύπτοντας πολύ μικρό ποσοστό εργαζομένων, δεν απέφεραν αυξήσεις πάνω από 2%.
Πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την Alco έδειξε ότι μόνο 1 στους 3 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα καλύπτεται από κάποια μορφής συλλογικής σύμβασης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εμποροϋπάλληλοι, ο πολυπληθέστερος κλάδος εργαζομένων στη χώρα παραμένουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση από το 2012 και μετά. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, που ξεκίνησε μόλις την περασμένη Δευτέρα 14 Απριλίου, βρίσκεται όμως σε πρώιμο στάδιο.
Ωστόσο ακόμα και οι λίγες κλαδικές συμβάσεις που υπογράφονται καθυστερούν να κηρυχθούν υποχρεωτικές από το υπουργείο για όλο τον κλάδο.
Μόλις προ διημέρου, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), ομόφωνα έκρινε ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων που έχει υπογραφεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει γενικώς υποχρεωτική στον Κλάδο. Αυτό σημαίνει ότι οι όροι της σύμβασης θα δεσμεύουν το σύνολο των 10.500 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, καλύπτοντας περίπου 140 χιλ. εργαζόμενους. Απομένει, η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως να υπογράψει την σχετική Απόφαση για να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία, κάτι που αναμένεται να συμβεί άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2025 και προβλέπει ως βασικό μισθό τα 950 ευρώ.
Κίνητρο στους εργοδότες για νέες συλλογικές συμβάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν προκειμένου να δοθεί ώθηση στη σύναψη συμβάσεων, προβλέπουν:
- Δραστική μείωση του ποσοστού της εργοδοτικής εκπροσώπησης που απαιτείται ως προϋπόθεση για την επέκταση των όρων των συμβάσεων στο σύνολο του κλάδου. Σήμερα αυτό το ποσοστό είναι 51% με αποτέλεσμα πολλοί εργοδότες να αποχωρούν από τον φορέα εκπροσώπησής τους για να μην υποχρεωθούν να αυξήσουν τους μισθούς που ορίζουν οι κλαδικές συμβάσεις. Άλλωστε η μέτρηση του ποσοστού είναι δύσκολη και συχνά αναξιόπιστη. Αυτή η παρέμβαση, σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας, αποτελεί ένα κίνητρο ώστε οι εργοδότες να προσέρχονται με μεγαλύτερη προθυμία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
- Τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων να προβλέπεται – σε αυστηρό πλαίσιο- διαφορετική πολιτική για τις αυξήσεις που ορίζουν οι συμβάσεις, στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
- Απλοποίηση των διαδικασιών του ΟΜΕΔ ώστε να αρθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και σε πολλές περιπτώσεις οι διαφορές να λύνονται εξωδικαστικά πριν από την προσφυγή στη διαιτησία.
- Απλοποίηση των διαδικασιών στην νομιμοποίηση και εγγραφή των συνδικαλιστών αλλά και των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων στο ψηφιακό Μητρώο που προβλέπεται από το νόμο Χατζηδάκη. Για το θέμα αναμένεται και η απόφαση του ΣτΕ στο οποίο προσέφυγαν οι συνδικαλιστές με το σκεπτικό ότι είναι αντισυνταγματικό να εξαρτάς την πορεία μιας συλλογικής σύμβασης από την εγγραφή των μελών στα Μητρώα.