Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του πρώτου πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, και λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της τελευταίας παράτασης του (εκπνέει στις 30 Απριλίου), το μέτρο φαίνεται ότι θα παραταθεί ξανά.
Πηγές με γνώση ανέφεραν στο Euro2day.gr, ότι το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει να συνεχίσει το μέτρο, παρατείνοντας για ακόμη μία φορά μια πολιτική που υιοθετήθηκε ως αντίβαρο στην επίμονη ακρίβεια των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διατήρηση του πλαφόν έως και το τέλος του 2025 βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς κρίνεται ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού απαιτεί στρατηγική με διάρκεια.
Το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων κατά της ακρίβειας -και δη του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους- έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά το «παράθυρο» που είχε ανοίξει ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Σωτήρης Αναγνωστόπουλος για κατάργησή του.
Παράλληλα με την πιθανή παράταση του πλαφόν, με βάση άλλες πηγές, η κυβέρνηση εξετάζει μία ακόμη σημαντική τροποποίηση, την επέκταση του χρονικού «παγώματος» των προσφορών για προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί. Το μέτρο, που σήμερα απαγορεύει τις προσφορές για τρεις μήνες μετά από αυξήσεις τιμών, ενδέχεται να διπλασιαστεί σε διάρκεια, φτάνοντας τους έξι μήνες. Το εν λόγω μέτρο ήταν ένα από τα τέσσερα που εισήχθησαν το 2024 στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκράτησης των τιμών.
Πηγές της αγοράς προειδοποιούν ότι μια παρατεταμένη απαγόρευση των προσφορών ενδέχεται να περιορίσει την ευελιξία των επιχειρήσεων στη διαμόρφωση εμπορικής πολιτικής. Σύμφωνα με τους ίδιους, η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας έχει οδηγήσει σε μείωση των προωθητικών ενεργειών κατά περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.
Με βάση τα στοιχεία της Circana, που παρουσίασε στις αρχές Απριλίου ο Παναγιώτης Μπορέτος κατά τη διάρκεια του 15ου Food Retail Conference, η αγορά των σούπερ μάρκετ από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και τις 16 Μαρτίου, σημείωσε ανάπτυξη 4,7%, με τα επώνυμα προϊόντα να αυξάνονται κατά 4,8% και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κατά 4,5%. Ωστόσο, η αύξηση αυτή οφείλεται όχι μόνο στην αύξηση του όγκου, αλλά και στις ανατιμήσεις.
«Γενικά φαίνονται οι ανατιμήσεις», εξήγησε ο κ. Μπορέτος. Στη σοκολάτα η αύξηση είναι 24,4%, οι χυμοί ανατιμήθηκαν 6,4% ενώ η τιμή στο ελαιόλαδο υποχώρησε κατά 9,4%. Η αύξηση των τιμών αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στη μείωση των προωθητικών ενεργειών, καθώς οι προμηθευτές και οι λιανέμποροι προσπαθούν να προσαρμοστούν στον νέο Κώδικα Δεοντολογίας.
Με βάση την έρευνα της NielsenIQ, την οποία παρουσίασε ο επικεφαλής της Βάιος Δημοράγκας, στο ίδιο συνέδριο, οι προωθητικές ενέργειες έχουν μειωθεί κατά 4 μονάδες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της NielsenIQ, ο Έλληνας καταναλωτής παραμένει ζορισμένος, προβληματισμένος και μάλλον απαισιόδοξος, με το 60% να δηλώνει ότι τα οικονομικά του είναι χειρότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο το 14% βλέπει βελτίωση.
Αυτή η απαισιοδοξία αποτυπώνεται και στην αντιλαμβανόμενη δυνατότητα αγορών. Ο παγκόσμιος καταναλωτής κατά μέσο όρο δηλώνει σε ένα ποσοστό 60% ότι είναι σχετικά άνετα και μπορεί να αγοράζει τα πράγματα τα οποία επιθυμεί με το 40% να δηλώνει ότι ζορίζεται. Στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι αντίστροφα: Λιγότερο από το 40% δηλώνει ότι είναι σχετικά άνετα, ενώ πάνω από το 60% περιορίζεται στα απολύτως βασικά.
Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες, με βάση έρευνα που «έτρεξε» η NielsenIQ, 6 στα 10 στελέχη να προβλέπουν ανάπτυξη 2-5%. Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει, και 3 στους 10 πιστεύουν ότι θα είναι σταθερή (πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1 στους 10). Σε επίπεδο όγκου πωλήσεων 3 στους 10 προβλέπουν ανάπτυξη 2-5% ενώ 6 στους 10 σταθεροποίηση των όγκων πωλήσεων.