Σε ρυθμούς συγκομιδής του αχλαδιού κινούνται στα Πλατανούλια Τυρνάβου, με τα τρακτέρ να πηγαινοέρχονται συνεχώς ανάμεσα στις καλλιέργειες και τους εργάτες γης να μαζεύουν τον νόστιμο καρπό, με τα περίφημα «κρυστάλλια» να έχουν την τιμητική τους, καταγράφοντας υπερπαραγωγή αλλά και μικροκαρπία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

«Ο ήπιος χειμώνας και οι καύσωνες που τον ακολούθησαν σαφώς και επηρέασαν την παραγωγή. Όσο για την τιμή κυμαίνεται γύρω στα 0,60 λεπτά/κιλό, λόγω της υπερπαραγωγής της ποικιλίας», σχολιάζει στη LarissaPress ο νέος αγρότης και συνεταιριστής, Κωνσταντίνος Γκανάτσιος, σημειώνοντας τα υψηλά κόστη παραγωγής και τις μειωμένες τιμές του προϊόντος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως, ως νέος αγρότης δυσκολεύεται πλέον να συνεχίσει το επάγγελμα.
Ιδιαίτερης θρεπτικής αξίας τα αχλάδια, ενώ έχουν υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών, αποτελούν άριστη πηγή βιταμίνης C, καλίου και χαλκού και είναι πλούσια σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, ενώ δυναμικές παραμένουν οι καλλιέργειες στα Πλατανούλια, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Θυμίζουμε τέλος πως η κοινότητα ετοιμάζεται και για την 9η Γιορτή Αχλαδιού, που διοργανώνεται στις 31 Αυγούστου από τον Δήμο Τυρνάβου και τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο, με πλήθος δράσεων που περιλαμβάνουν υπαίθρια κουζίνα με στόχο την προβολή της ελληνικής γαστρονομίας, έκθεση παραδοσιακών προϊόντων με κυρίαρχο το αχλάδι, όπως και αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι.





